Dit is Weerstation Woudenberg.
Tot WEER, Dick Scheer.

In 1996 is Dick Scheer met Weerstation Woudenberg begonnen. Vanaf dat jaar werden er eerst kleinschalige waarnemingen gedaan; later werd dat steeds meer uitgebreid.

De waarnemingen bestaan nu uit: het kijken naar het weertype, de wolken en de zonuren. De temperaturen, de neerslag, de windrichting en de windkracht worden digitaal gemeten.

De instrumenten voor het digitaal meten zijn divers; namelijk een VantagePro2 van Davis (een Amerikaans bedrijf); een Netatmo (een Frans bedrijf); een Alecto (een Nederlands bedrijf). Verder is er een weerhut waarin diverse geijkte thermometers staan en is er een Hellmann regenmeter, dit is een door het KNMI gecertificeerde regenmeter.

Weerstation Woudenberg - Davis VantagePro2.
De Davis VantagePro2.
Weerstation Woudenberg - Weerhut met kwikmeters.
Weerhut open met kwikthermometers.
Weerstation Woudenberg - Grasthermometer.
Grasthermometer voor grondtemperatuur.

Grondwaterstand

Sinds oktober 2023 wordt ook de grondwaterstand gemeten door middel van een meetlint met daaraan een plopper. De bovenkant van de buis ligt gelijk aan het maaiveld en dat is 3 meter boven NAP. Dick laat het meetlint met aan de onderkant de plopper in de buis zakken en als de "plopper" het water in buis raakt dan maakt dat een ploppend geluid. Op het lint wordt afgelezen hoe diep het water staat. Om een juist beeld van de waterstand te krijgen wordt er gemeten op de 14de en 28ste van de maand.

Weerstation Woudenberg - Grondwaterstand.
De buis, 4 meter diep, waarmee de grondwaterstand wordt gemeten.
Weerstation Woudenberg - Grondwaterstand.
Met de plopper de grondwaterstand meten.
Weerstation Woudenberg - Grondwaterstand.
Zorgvuldig de stand afmeten van het meetlint.

Ligging

Weerstation-Woudenberg ligt eigenlijk een beetje tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei in, op een hoogte van 3 meter.

De Latitude Noord is: 52.4.58 en de Longitude Oost is: 5.25.38.

Actueel weer en weerbericht

Iedereen kan de digitale metingen volgen via de rubriek actueel weer. Deze weergave wordt ieder 5 minuten automatisch ververst, met data direct vanuit de instrumenten.

Het weerbericht wordt minimaal 1x op een dag door Dick geplaatst. Dit weerbericht komt tot stand door het bekijken van de weerkaarten en de computerberekeningen van de Europese en Amerikaanse weermodellen. De waarnemingen van andere weergeïnteresseerden, helpen daar ook in mee.

VWK

Samen met andere weerwaarnemers hebben we een vereniging. De Vereniging voor Weer en Klimatologie (VWK). Deze vereniging biedt ook de mogelijkheid om cursussen te volgen en dat heb ik ook gedaan. Via deze vereniging worden er contacten onderhouden met het KNMI en Weeronline en andere weerdiensten.

Ook belangrijk

Bij Weerstation Woudenberg kan geen navraag gedaan worden over bijzondere weersituaties op een bepaalde dag, om dit vervolgens te gebruiken bij schadeclaims met storm of iets dergelijks en ook niet voor juridische procedures. Hier wordt dus niet aan meegewerkt.

Ben je nieuwsgierig wat het weer was op een bepaalde datum in het verleden? Dan helpt Weerstation Woudenberg je graag. Neem dan contact op via de contactpagina.

Uiteraard kan er ook geen aanspraak gemaakt worden op de weersverwachtingen, want het blijven ten allen tijde "verwachtingen".

Socials

Volg Weerstation Woudenberg op Facebook, Instagram of Twitter voor het laatste nieuws, foto's en het weerbericht voor de komende dagen.

Weerstation Woudenberg - Weerhut dicht in de tuin.
Weerhut dicht.
Weerstation Woudenberg - Hygrometer/barometer/temepratuurmeter.
Hygrometer/barometer/temepratuurmeter.
Weerstation Woudenberg - Windmeters.
Windmeters. Voor snelheid en windrichting.
Weerstation Woudenberg - Antieke thermometer.
Antiek, schrijvende thermometer.
Weerstation Woudenberg - Helmann regenmeter (buitenkant).
Helmann regenmeter (buitenkant).
Weerstation Woudenberg - Opvangreservoirs van Helmann regenmeter.
Opvangreservoirs van Helmann regenmeter.